Naše výdejní místo bude 1.5. otevřeno (8:00 - 20:00), 8.5. zavřeno. Děkujeme za pochopení!

Jak si usnadnit podzimní úklid zahrady a ještě při tom zvládnout dílnu

Tento způsob léta byl poněkud nešťastný. A podzim je ještě podivnější. Všichni jej trávíme zavření doma. Co to vzít z té pozitivnější stránky? Konečně máme příležitost k chvályhodnému úklidu na zahradě i v dílně. Bude to dřina, ale s trochou pomoci od moderní techniky a chytrých organizérů se to dá zvládnout. Tak pojďme na to.
MužNestačí jen shrabat listí.

Jeseni mdlá, zahrada čeká

Je čas uložit zahradu k zimnímu spánku: provzdušnit trávník, shrabat listí, prořezat větve, naštípat dříví, sklidit lavice, lehátka, slunečníky, umýt terasu – práce je tu nad hlavu. Nestyďte se proto sáhnout po šikovných moderních pomocnících.

Na listí s fukarem

Podzimní zahrada hraje všemi barvami, radost pohledět. Jenže ty barvy bude třeba sklidit, aby neudusily trávník. Čas na to máte do prvního mrazíku. Pak už to půjde o poznání hůř.
Muž s fukaremFukar je neocenitelný pomocník.

Proč se s listím hrabat, když práci můžete sfouknout během pár minut? Pořiďte si zahradní fukar, nejlépe kombinovaný s vysavačem, jenž listí rovnou i posbírá.

Své využití najde i při úklidu sněhového poprašku a čištění okapů, k nimž si budete muset přistavit pořádně dlouhý hliníkový žebřík.

Stříhejte, řežte, drťte

I když vás hlavní prořezávání dřevin čeká nejdříve v únoru, stromy a keře je na podzim třeba trochu vychovat a udržet. Výchovné řezy se týkají mladých stromků, jimž se musí dát správný růstový impuls. Udržovací řez proveďte u vzrostlých plodících stromů. Odstraňte všechny suché a přebytečné větve a větší rány zacelte štěpařským voskem.
Muž s motorovou pilou u keřeNezapomínejte na dřeviny!

Do korun vám pomůže kloubový žebřík, z kterého si hravě uděláte i štafle nebo pracovní plošinu.

Až slezete dolů a místo na krásně sfoukaný trávník stoupnete na hromadu klestí, nenadávejte. Raději skočte pro štěpkovač. Z větví si totiž můžete vyrobit špičkový ekologický otop.

Pokud vás otázka, čím topit, zrovna nepálí, mohou vám štěpky posloužit jako kvalitní mulčovací materiál nebo jako dobrý základ pro kompost.

Mýt, či nemýt?

Nezapomeňte zazimovat i zahradní nábytek. Přehodit plachtou jej rozhodně nestačí. Pokud chcete, aby vám vydržel, umyjte ho a schovejte někam do sucha.

Pak by se také slušelo vydrhnout terasu. Možná vás překvapí, kolik špíny se skryje pod lavicemi a kolik hmyzu se vejde pod základnu slunečníku.

Muž hrabe trávník u stromuVyčistěte povrchy i váš trávník.

Nebojte se, po kolenou se kvůli tomu plazit nemusíte. Lépe to půjde s vysokotlakým čističem neboli vapkou. Jednou dobře mířenou ranou opláchněte židle i stoly (jen nezapomeňte snížit výkon) a pak se plnou parou vrhněte na zem.

Na všechno to skvělé vybavení si pořiďte pořádný regál

A teď, kam se všemi těmi skvělými pomocníky? Stačí si pořídit jeden dostatečně velký regál do garáže a máte vystaráno. Dolů zaparkujete štěpkovač, doprostřed přijde vapka a nahoře si nechte místo na fukar.
Muž se ženou na podzimní zahraděVšechno to nářadí je potřeba někam uložit.

Ovoce patří na regál do sklepa

Měla babka čtyři jabka. Letošek byl pro sadaře překvapivě příznivý, takže vy jich máte pravděpodobně trochu víc. Kam sklidit sklizeň? Do přepravek: do jedné pěkně Golden, do druhé Idared, do třetí Jonagold, do čtvrté Rubín a tak dále a tak dále.

Přepravky mají tu výhodu, že je můžete skládat na sebe. Jenže co když pak dostanete chuť na Golden Delicious, který je až na dně takového několika set kilového sloupu? Proto je lepší pořídit regál. Do sklepa, kde je vlhko, rozhodně doporučujeme volit lakované regály, které vám nezrezaví.

I dílna si zaslouží malou inventuruRodina s ovocem na zahradě
I sklizeň musí mít vždy své místo.

Podzimní zábava ještě nekončí. Na jaře bude na domě potřeba provést údržbu. Abyste si potom ušetřili hodiny strávené hledáním kladiva a hřebíků, bylo by dobré na podzim trochu poklidit i zde. Jak na to?

1. Ukliďte si pracovní stůl.

Většina toho nejpotřebnějšího nářadí leží pravděpodobně právě na něm. Nad stůl si navrtejte závěsný systém. Kutilové si jej mohou vyrobit sami. Stačí k tomu dřevotříska a háčky nebo magnetická lišta. Tak budete mít vše vždy po ruce.

2. Všechno nepotřebné musí z kola ven

Myšlenku, že se to třeba jednou bude k něčemu hodit, vytlačte z hlavy. Bez rezavých vrtáků, zpuchřelého těsnění, zlomených šroubováků či neidentifikovatelných součástek z jakýchsi starých strojů bude dílna o poznání přehlednější.

3. Všechno roztřiďte do posledního šroubku

Roztřiďte a přeskládejte si všechny šroubky a hřebíky podle druhu a velikosti. Na tyhle drobnosti se prodávají praktické zásobní skříňky. Holoubci vám s tím asi pomoci nepřiletí, ale můžete zaměstnat děti. Pojměte to jako zábavnou hru (a připravte si i cenu pro vítěze).

4. Boxy a regály do dílny vnesou řád

Všechno větší či zřídka užívané nářadí naskládejte do popsaných boxů. Pokud máte dostatek prostoru, využijte jej pro regály. Do dílny to chce raději dát bytelnější průmyslový regál. Je zarážející, kolik všechny šroubky a matičky dohromady mohou vážit.


Zdroj fotografií: FISTAR.cz, Depositphotos.com

Nejnovější články