Ve dnech 18.3. a 19.3. je možnost osobního odběru pouze do 16:30 hod.

Posviťte si na nepořádek ve sklepě. Jak dát řád zavařeninám, kolům i nářadí

Sklep je ideální místo na skladování ovoce, zeleniny a všemožných zavařenin. Ty se tu ale často potkávají ještě se sportovním vybavením, nářadím, zahradní technikou a spoustou krabic odloženého oblečení a nepoužívaného zařízení domácnosti. Jak to udělat, aby se z něj nestala černá díra, která všechno pohltí a už nevydá? Všechno jmenované spolu ve sklepě může v poklidu koexistovat. Jen tu bude třeba trochu poklidit a zajistit odpovídající podmínky. S organizací vám pomůže policový regál.
Sklep s regályDokonale využít skladovací prostor ve sklepě tak, abyste měli o všech uložených věcech přehled, vám pomůžou policové regály.

Jak ve sklepě skladovat ovoce a zeleninu vedle kola a strunové sekačky?

Než se objevily první lednice, byl smysl sklepa zřejmý: skladovalo se tu ovoce a zelenina. Pro tyto účely zde musely panovat poměrně striktní podmínky: teplota kolem 4–5 °C a vlhkost v rozmezí 70–80 %, aby plody vydržely až do léta a nescvrkly se.

Dnes se od sklepa očekává univerzální funkčnost: vedle úrody se sem musí vměstnat i horská kola a lyže, pneumatiky, sekačka a do rohu ještě ponk s nářadím. Málokdo si navíc dělá takovou zásobu potravin jako dříve. Spíše sem hodíte pár pytlů brambor, které byly zrovna ve slevě, a něco málo jablek ze zahrádky, jež do jara skončí všechna ve štrůdlu.

Aby se tu všemu spolu rozumně dařilo, nic nesesychalo ani nerezivělo, je nutné držet vlhkost na 60–65 %. Z toho důvodu je dobré si na zeď pověsit teploměr s vlhkoměrem.

Ovoce patří do přepravek

Veškeré ovoce by mělo být skladováno v přepravkách ze dřeva nebo umělé hmoty. Papírové krabice vhodné nejsou, ve sklepě chytají všechnu vlhkost a stávají se semeništěm plísní. Nezřídka se vám pak stane, že celou krabici musíte i s jejím obsahem vyhodit.

Kořenová zelenina do tmy

Brambory, mrkev a další kořenovou zeleninu můžete položit do beden s pískem, který má skvělé konzervační účinky. Pokud ji ale nepotřebujete uchovávat na extra dlouhou dobu, pak vám stejně dobře poslouží i tmavý igelitový pytel s otvory, jež zajistí dostatečné větrání.

Pokud má váš sklep jen jednu místnost, držte jablka co nejdále od brambor a zelí, ať vám nenačichnou. Cibule a česnek mají radši sušší sklepy, nebo klidně i teplou komoru. Stejně jako pro brambory, i pro ně je důležitá tma, aby vám nezačaly klíčit.

Když se plíseň začne šířit, je potřeba ihned sířit

Plíseň se vám ve sklepě může šířit nejen vinou přílišné vlhkosti a nedostatečného větrání, ale i ze samotného ovoce a zeleniny. Před uskladněním ji proberte a hnijící kusy vyhoďte. Jablka bez stopky dejte stranou – ty musíte spotřebovat jako první.

Začínajících plísní se dá zbavit pomocí sirných knotů, které mají přirozené dezinfekční účinky. Sirné plyny navíc vyženou i všechen hmyz a hlodavce. Jeden knot vystačí na 2 m2. Nejlepší je sklep vysířit, ještě než do něj úrodu dáte. Síra jí ale nijak neškodí, takže dezinfekci můžete opakovat, kdykoliv se plíseň znovu objeví.

Na větší ložiska bující plísně bude však třeba vzít něco silnějšího. Savo a podobné přípravky na bázi chloru používejte s mírou. Ty už pro potraviny tak neškodné nejsou.
Sklep se zavařeninami
I zavařeniny a další potraviny patří do přehledných kovových regálů, pokud nechcete ve sklepě klopýtat o sklenice či demižony.

Kam uložit všechny zavařeniny?

Marmelády, džemy, kompoty, sirupy, okurky a veškeré další zavařeniny nechte klidně doma ve spíži nebo na jakémkoliv temném, suchém místě. Pokud s nimi míříte do sklepa, dejte je ideálně hned za dveře, kde bývá vlhkost nejnižší.

Více se o ně starat nemusíte. Jen si je ještě nezapomeňte polepit, ať se v nich pak vyznáte. Kromě toho, co je uvnitř, si u nich poznamenejte i datum zavaření a spotřebujte je přibližně do roka. Ne že by nevydržely i déle. Jejich chuť a barva ale časem začnou blednout.

Jak to všechno zorganizovat, aby se tu dalo hýbat? Postavte si policové regály

Ovoce a zeleninu máte v přepravkách a pytlích. A teď kam s nimi, aby se sem vešel i zbytek věcí? S tím pomohou policové regály. Do sklepa volte takové, které nevlhnou a nekorodují – vhodnější než dřevo je proto lehký pozinkovaný regál s dostatečnou nosností (počítejte raději se 150 kg na polici).

Nechte si ale dostatek místa, abyste se ve sklepě bez problémů vytočili i s krabicí v ruce. Nejlepší je pořídit co největší regály, postavit z nich celou stěnu a zbytek řešit nástěnnými držáky. Na ně můžete pověsit pneumatiky, kola a všechny ostatní objemnější předměty.

Nad ponk pak přijdou praktické magnetické pásky, díky nimž budete mít nářadí vždy po ruce. Nezapomeňte také na malé skládací schůdky, ať bezpečně dosáhnete i na ta nejvyšší místa.

A co do sklepa rozhodně nepatří?

Pokud máte alespoň trochu v úctě literaturu, neskladujte ve sklepě vedle ovoce a zeleniny knihy. Ty se i při nepatrně vyšší vlhkosti okamžitě zkrabatí a jejich stránky časem začnou hnědnout. To je raději prodejte do antikvariátu, nebo věnujte nejbližší knihovně či škole.


Zdroj fotografií: FISTAR.cz, Depositphotos.com

 

 

Nejnovější články