Ve dnech 18.3. a 19.3. je možnost osobního odběru pouze do 16:30 hod.

Policový regál: Dominanta minimalistického interiéru

Přinášíme vám přehledný návod, jak si provětrat domov a učinit z něj minimalistický skvost, v němž je radost žít. Stačí k tomu docela málo: oprostit se od všeho nepotřebného a pohlédnout na svůj domov prakticky. Minimalismus vychází z estetiky architektonického stylu funkcionalismu. Ten se stal populárním v 60. letech, kdy se první staré továrny začaly přeměňovat v obyvatelné lofty. Neznamená to ale, že ze svého bytu uděláte dílnu, byť třeba takový klasický policový regál si v něm své místo hravě najde. Takže jak na to? Prostě prostě.
Regál na bílém pozadí
A nejenom pro ně!

Co pro vás znamená útulnost?

Střídmost je vlastnost, které se člověk těžko učí, zvláště v dnešní době všudypřítomné přehnané hojnosti. Minimalismus představuje způsob, jak si svůj domov zabydlet, aniž byste jej zavalili hordou zbytečností. Teplo domova totiž nutně nemusí mít podobu celoživotně hromaděných předmětů – vzpomínek. Může jednoduše znamenat svobodný nádech.

Představte si, že po celodenním shonu překročíte práh svých dveří a ocitnete se v čisté a tiché oáze, kde vás nic neruší, kde stres jako by přestal existovat. Minimalistický domov je zhmotněná meditace. Prostor se vám najednou otevře, čas trochu zpomalí a mysl uklidní a napřímí. Ale dost filozofování, jde tu i o ryzí praktičnost: méně věcí = méně uklízení.

Vyhoďte vše přebytečné. S úklidem vám pomůže Marie Kondo

Jak se snadno a rychle zbavit přebytečných věcí světu ukázala japonská úklidová celebrita jménem Marie Kondo. Její metoda „KonMari“ je až dětsky prostá. O to těžší možná je se k ní doopravdy odhodlat. Nostalgie a sentiment totiž musí stranou. Jedině tak se vám opravdu povede doma pořádně vyvětrat. Marie vydala o svém přístupu k životu (a nejde jen o úklid) už několik knížek. Její rady se pokusíme ve stručnosti shrnout do několika bodů:

  1. Všechny své věci vysypte na jednu hromadu. Konečně uvidíte, kolik věcí doma opravdu máte.
  2. Nechte si jen to, co vás těší a co opravdu používáte – takže žádné „třeba se to ještě někdy bude hodit“.
  3. Roztřiďte si předměty podle toho, jak často je berete do ruky. To se týká zejména kuchyně a dílny.
  4. Vyhoďte nepotřebné papíry a staré dokumenty. Žijeme přece v digitální době.
  5. Naučte se skládat oblečení a organizujte věci podle velikosti. Tak budete mít nejlepší přehled, kde co máte uloženo.
  6. Vracejte věci na své místo. Tohle je alfa a omega pořádku. Dobře vám s tím pomohou úložné boxy a organizéry.

Jak vypadá minimalismus v bydlení?

Nyní, když jsme domovní inventář s Mariinou pomocí patřičně zeštíhlili a všechny drobnosti ukryli do organizérů, můžeme se soustředit na celkový dojem z prostoru. Jak mu lze vtisknout minimalistického ducha? Základem je jednoduchost, elegance a funkčnost.

Mohlo by se zdát, že v takto vymezeném stylu moc prostoru pro manévrování nezbývá a do jisté míry je to pravda. Místo křiklavých barev se používají spíše neutrální tóny, místo divokých křivek a dekorativních lišt strohé, přímé linie.

Princip minimalistického interiéru spočívá především v kontrastech. Jednotlivé prvky a bytové doplňky musí vůči sobě umět dostatečně vyniknout, a to jak barevně, tak stylově. Ze stylů se ihned nabízí skandinávský design a industriál. Právě druhý zmiňovaný dokáže do místnosti vnést svěží a originální vánek.

Minimalistický styl dokáže umně pracovat s dominantami

Každá místnost si může dovolit jednu dominantu, na níž spolehlivě spočine oko každého návštěvníka. Mohou to být krbová kamna, socha nebo obraz na stěně (i když funkcionalistický architekt Adolf Loos říkal, že ornament je zločin, minimalismus se dobře volené dekoraci rozhodně nebrání), výrazné osvětlení nebo velká pokojová rostlina (současným trendům rozhodně vévodí monstery), ale i třeba prachobyčejný policový regál, který znáte ze všech skladů, továren, sklepů, garáží a dílen.

Právě tento kus absolutně funkčního, utilitárního nábytku, jenž v podstatě je synonymem pro organizaci, představuje dokonalý příklad čistého minimalismu. Má všechny minimalistické ctnosti. Tím, že předměty neukrývá, ale (věcně) vystavuje, vás nutí držet pořádek a funguje také jako skvělý kontrastní prvek s jednoduchým tvarem a konstrukcí.

Policové regály do domu vnesou řád i styl. Kam je postavit?

 „Studentská knihovna“ – i tak se policové regály někdy nazývají. Studenti mají do kapsy často hluboko, a tak jsou při výbavě svých pokojů velice vynalézaví a v trendech předbíhají dobu. Na regálech oceňují nejen minimální investici, ale také jejich výdrž: regály se totiž dají velice snadno a hlavně opakovaně rozmontovat, přemístit a zase smontovat, což se o většině dnešního „spotřebního“ nábytku říci nedá.

Z regálů si můžete udělat celou obývací stěnu

Taková knihovna nemusí stát jen ve studentském bytě. Lakovaný regál o rozměrech 1800×400×400 mm může být intelektuální chloubou každého moderního obývacího pokoje. V bytech s vysokými stropy navíc lze namontovat dva takové regály na sebe, nebo z nich dokonce postavit celou obývací stěnu. Výšku polic si změníte dle libosti a celou konstrukci snadno a bezpečně přišroubujete do zdi.

Policový regál poslouží místo příčky

Stejně jako je v dnešní době in oddělovat kuchyňský kout od jídelny barovou linkou, může i dostatečně dlouhý policový regál posloužit ke zřetelnému, a přitom vzdušnému rozdělení obývacího pokoje na pracovnu a prostor k odpočinku.

Pokud máte mezi pokoji vybouranou příčku, mohou pomyslný předěl mezi místnostmi pomoci vytyčit dva sloupové regály.

Přehledně zorganizovaná kuchyň

I kuchyňskou linku, nebo aspoň její část, lze nahradit regálem. Uložte do něj všechno nádobí a přivěste na něj sušené bylinky. A pokud vám zbyde trochu místa, vtěsnejte mezi hrnce a talíře i všechny své kuchařky. Možností, jak regály využít je celá řada.

Líbí se vám minimalistické rozvržení místnosti a chcete dát regálům coby praktickým i estetickým kouskům šanci? Pohrajte si s jejich umístěním v prostoru a zkombinujte je s kontrastními doplňky. Bude to stát za to.

→Pořiďte si minimalistické úložné prostory←


 Zdroj fotografie: Fistar.cz

Nejnovější články