V tomto týdnu (22.-26.4.) bude naše výdejní místo otevřeno pouze do 16:30, kromě čtvrtka 25.4., kdy bude standardní otevírací doba do 20:00. Děkujeme za pochopení!

3 tipy pro podzimní kontrolu a údržbu střechy

Podzim se pomalu přelamuje v zimu, sluneční žár a deště střídá sníh a mráz. Střecha toho během roku musí snést hodně, a proto si zaslouží pravidelnou péči. Tu byste jí měli věnovat dvakrát do roka. Před zimou a po ní. Víte, co všechno je třeba zkontrolovat? Jakou údržbu vyžaduje plechová střecha, jakou střešní tašky a jakou okapy? Mrkněte na náš článek.
Muž vybírá okap Nezapomněli jste letos?

Nejdřív v kostce: Jak pečovat o střechu nad hlavou

Revize střechy není jen chvilková záležitost. Berte to tak, že se jedná o investici do vašeho domova. Co zanedbáte při prohlídce, to zaplatíte při drahých a složitých opravách, až vám do střechy začne zatékat. Ověřte stav střešní krytiny, okapů, sněhových zábran, utěsnění a nátěr oken.

Nejdříve obhlédněte situaci ze země. Už odtud můžete odhalit problémová místa (mech, blednoucí a odlupující se tašky a oplechování, utržený okap). Potom ale už bude třeba vzít žebřík, na střechu vylézt a provést zevrubnou kontrolu. Kdo trpí závratí, asi zanadává. Při dodržení několika zásad bezpečnosti práce se to ale dá zvládnout bez nehody. Základní pravidla zní:

  1. Ujistěte se, že je střecha takzvaně pochozí.
  2. Pohybujte se jen po konstrukcích, jež jsou k tomu určeny, to znamená po komínových lávkách, stoupacích taškách či plošinách.
  3. Nevstupujte na mokrou či namrzlou střechu.
  4. Na šikmé střeše se jistěte, nebo si na ni položte lehký jednodílný hliníkový žebřík se střešním hákem.

A teď už trochu víc zeširoka. Střech je totiž více druhů. Jakou péči které věnovat?

Co všechno si žádá plechová střecha?

U plechových střech hodně záleží na konkrétním materiálu. Pokud máte na domě ještě klasické staré oplechování z oceli, pak už jste se na ní asi s nějakou mírou koroze setkali. Pozinkované či nerezové střechy jsou v tomto ohledu ve výhodě.

Slunce plechům také příliš nesvědčí. UV záření a teplotní rozpínavost materiálu dokáží poměrně rychle zlikvidovat nátěrové hmoty. Jestli vidíte, že barva na některých místech praská nebo se rovnou odlupuje, nečekejte a pusťte se do renovace, dokud je venku ještě hezky.

Celou střechu je třeba nejdříve zbrousit, přetřít základovou barvou, pak nanést alespoň jednu vrstvu ochranného laku a máte zas na pár let vystaráno. Když už jste u toho, můžete rovnou dotáhnout všechny uvolněné šrouby. Po plechové střeše se ale pohybujte co nejopatrněji, ať ji neprohnete.

Jak udržovat střechu s pálenými střešními taškami?

Střešní tašky odolají větru, dešti i slunečním paprskům. Bylo by ale chyba myslet si, že je stačí kontrolovat jen jednou ročně. Rozbitá taška dokáže na střeše udělat pěknou paseku, proto hledejte známky jakýchkoli prasklinek a naštípnutí a tyto tašky neprodleně vyměňte.

U starších valbových střech nezapomeňte prohlédnout úžlabí, kde bývá často vypadlé těsnění či malta, a také kosy (odřezky tašek), a na nároží zkuste jemně zalomcovat hřebenáči. Jestli se kývají, bude třeba je znovu usadit. Nové střechy, kde se tašky pokládají „na sucho“, jsou těchto problémů ušetřeny.

Kolem komínů, okapů a štítových lišt a všude tam, kde se krytina stýká s oplechováním, často praská tmel a může tudy zatékat. Nejvíce jsou tímto problémem ohrožena střešní okna. Tady se poměrně rychle začíná tvořit plíseň.

A okapy? Na co u nich nezapomenout?

Poslední na řadě jsou okapy. U nich opět dejte pozor na bující rez a také prohlédněte spoje, které mají při tuhých mrazech tendenci popraskat.

Žlaby a svody důkladně vyčistěte od spadaného listí, ptačích hnízd, mechů a náletu. Ucpané okapy vám totiž dokážou zmařit všechnu práci a péči, již jste své střeše věnovali. K jejich čištění použijte nejlépe pouze své ruce, samozřejmě dobře chráněné pracovními rukavicemi. Zahradní lopatkou a podobnými nástroji okapy snadno poškrábete a jsme tam, kde jsme byli – u rzi.

Začněte u odtoku, ať si zbytečně ještě více nezanášíte svody. Ty většinou stačí propláchnout zahradní hadicí. Chcete-li si napřesrok usnadnit práci, instalujte na odtok lapač listí.

Bez žebříku se neobejdete

Zejména při čištění okapů se bez žebříku neobejdete. Ale jaký žebřík na střechu vzít? Dřevěný raději nechte trouchnivět za kolnou. Pokud nechcete trávit Vánoce v sádře, pořiďte si lehký a spolehlivý hliníkový žebřík.

Délku vybírejte podle výšky střechy tak, abyste jej mohli dole bezpečně zapřít do země a nahoře opřít o okap (dejte ale pozor na zrezivělé úchyty). Zvláště u střechy s přesahem je to rozhodně lepší řešení, než se zaklánět z příliš krátkého žebříku opřeného o zeď. I tak je určitě dobré požádat někoho, aby vás dole jistil.

U jednopatrového domu vám pravděpodobně postačí jednoduchý 3,5metrový žebřík. Důležitá je u něj především pracovní výška, která vám napoví, kam přibližně dosáhnete ze třetí až čtvrté horní příčky. Výše už není radno stoupat.

Máte-li kolem domu chodníček, můžete si na něj postavit i žebřík třídílný, který vám zajistí lepší stabilitu. V úvahu také přichází multifunkční žebřík s lešením – ušetří vám časté přesouvání.

A ještě rada na závěr, vezměte si s sebou nahoru kyblík na vydolovaný odpad, ať jej pak nemusíte sbírat ze země. 


Zdroj fotografií: Fistar.cz, Depositphotos.com

Nejnovější články