Jak vybrat regál: 7 otázek, které vám pomůžou

Nemůžete v hromadě věcí nic najít? Potřebujete dát té změti jasný řád? Pak právě nastal čas pořídit regál, v kterém budete mít všechno hezky přehledně uspořádané. Ať už vybíráte jeden jediný do bytu či kanceláře, nebo zařizujete dílnu, prodejnu, sklad, kde jich najdou uplatnění desítky, je nutné si nejdřív ujasnit, co od regálu očekáváte. Podle jakých parametrů ho vybírat? Máme pro vás 7 otázek, které vám pomůžou udělat si v tom jasno. 
aaa

 1. Kde má regál stát a co v něm chcete skladovat? 

Tuhle otázku máte určitě dávno zodpovězenou. A pokud náhodou ne, začněte právě u ní. Regály už dávno nenajdete jen ve skladech a dílnách. Čím dál častěji například používáme regály v domácnosti, protože:

  1.  jsou praktické
  2.  jsou levné
  3.  mají unikátní industriální šmrnc, který osvěží domácí či pracovní prostředí  špetkou originality. 

Třeba takový zinkovaný policový regál velmi dobře slouží jako zajímavý interiérový doplněk. Ale i z čistě praktických důvodů jistě stojí za to mít doma např. regál na boty, na víno, na hračky nebo regál do šatny.

V regálech skladujeme nejrůznější předměty či zboží, od šanonů a knih přes potraviny až po těžké železné součástky. Běžně lidé hledají především regál do garáže či sklepa, regál do skladu, regál do kanceláře, kde vám skvěle poslouží např. lakovaný regál, nebo do dílny, kde se kromě regálů může hodit třeba i dílenský stůl. 

Regálový systém vybírejte nejen podle prostoru, v němž má stát, ale také podle rozměrů, ceny a nosnosti. A nosnost do velké míry závisí na materiálu, z kterého je regál vyrobený.

2. Materiál: Který vám udělá nejlepší službu?

Regály se vyrábějí především z plastu, dřeva či kovu. Plastové se hodí na skladování spíše lehkých předmětů, ale jejich výhoda je v bezúdržbovosti. Mnozí z nás mají tendenci sáhnout po dřevě, tradičním přírodním materiálu, ale háček je v tom, že ve vlhčím prostředí či v kontaktu např. s potravinami dřevo degraduje, zvláště pokud je bez povrchové úpravy. 

Proto například i do spižírny zvažte pořízení kovových regálů, které nevyžadují žádnou údržbu, mají vyšší nosnost a z praktického hlediska vyhrávají na celé čáře. Do garáže, dílny či skladů zboží o velké hmotnosti pak o žádných jiných ani neuvažujte.

Plastový, dřevěný, kovový… tak který?

  • Plast… slast. Plastové regály jsou lehké, snadno se přenášejí a kompletují, jsou bezúdržbové. Ale jak vás asi napadne, jejich nosnost je výrazně omezená, proto se hodí ke skladování lehkých věcí.
  • Dřevo je tradice. Jenže tuhle tradici je nutné povrchově ošetřit. A bez pravidelné údržby nevydrží navěky. Navíc toho také tolik neunese.
  • Kov jako dobrý sluha. Kovový regál má v rukávu všechny trumfy: bytelná konstrukce, vysoká nosnost, nízká cena, dlouhá životnost, bezúdržbovost. 

3. Rozměry a kardinální otázka: kolik polic?

Výška, šířka a hloubka regálu závisí na velikosti prostoru, který pro něj máte k dispozici, ale taky na tom, co v něm chcete skladovat. Jiné nároky na hloubku budete jistě mít v případě regálu na boty a jiné zase u regálu na pneumatiky.

Pokud jde o šířku regálu, ta je dána především vašimi prostorovými možnostmi, ale platí, že čím je regál širší a hlubší, tím je stabilnější. Vyšší regál je pak nutné ukotvit do zdi, abyste se vyhnuli jeho převrhnutí. Zabráníte tak škodě, ale hlavně určitě nechcete, aby regál spadl třeba na dítě, které se po něm bude snažit vyšplhat. U regálů vyšších než 200 cm se vám taky bude hodit hliníkový žebřík nebo hliníkové schůdky.  

 

TIP PRO VÁS: Rozděl prostor a panuj

Většina regálů nabízí i zajímavé prostorové možnosti. Můžete je například sestavit do L jako rohový regál, stejně tak třeba v kanceláři poslouží jako dělicí stěna a např. prostor veřejných knihoven rozčleníte regálovým systémem do odstíněných menších čítáren.

Počet polic a to, jak budou od sebe daleko, samozřejmě závisí na velikosti skladovaných předmětů. Jestliže si nejste počtem polic jistí, vezměte jich raději víc. Vždy můžete nějakou polici v případě nutnosti demontovat

Poloha polic v regálech je zpravidla nastavitelná, police tedy můžete umístit s různými rozestupy. Například pokud dole hodláte skladovat velké balíky a nahoře spíš drobnější předměty. A otázkou, co bude v policích, se dostáváme k tématu nosnosti regálu.

4. Kolik toho regál bezpečně unese? 

Zárukou velké nosnosti je pevná konstrukce. Kde je potřeba skladovat kvanta těžkého zboží, jsou skvělou volbou regály s vysokou nosností, do nichž můžete uložit až 3600 kg. Právě u naskladňování a vyskladňování těžkých předmětů oceníte k regálům také skládací rudl nebo přepravní skladový vozík.

Zvláště ve velkých obchodních či výrobních skladech vám budou odvádět skvělou službu robustní profesionální nekonečné regály. S rozvojem vašeho podnikání a potřeb stačí jen dokupovat další přídavné moduly, které vždy snadno napojíte na stávající konstrukci. Vaše skladová kapacita tak bude růst s vaší firmou.

Nebojte se těžkých regálů! 

Obvykle totiž platí, že čím těžší regál, tím víc toho unese. A nejde jen o konstrukci. Zatímco police regálů s nižší nosností jsou vyrobené nejčastěji z MDF desek nebo překližky, skuteční siláci mají police z bytelné dřevotřísky.

 

5. Levný regál, dobrý regál? 

I u regálu pochopitelně hraje roli cena. Jeden chytrý pán kdysi řekl, že není tak bohatý, aby si mohl dovolit kupovat levné věci, ale my tvrdíme: i mezi cenově dostupnými regály najdete kvalitní. V nabídce FISTAR najdete top regály za výhodné ceny, s optimálním poměrem cena/výkon.

Nejen KDE bude stát, ale taky KOLIK bude stát!

 

ZAŘIZUJETE SKLAD, PRODEJNU ČI VĚTŠÍ DÍLNU? 

Neváhejte nás kontaktovat!

Vymyslíme pro vás řešení na míru.

 6. Zvládnete regál sestavit sami?

V ideálním případě byste měli být schopní regál složit svépomocí, a to s běžným nářadím. Není od věci vyhledat si předem na stránkách výrobce návod k sestavení, případně video s návodem na montáž regálu. Podle úrovně zpracování těchto materiálů mimo jiné poznáte i to, jak moc prodejci leží na srdci spokojenost zákazníků. 

7. Kde regál koupit?

Najděte spolehlivého prodejce, u kterého máte jistotu, že ho nepřestanete zajímat, jakmile zinkasuje vaše peníze, ale naopak s vámi bude ochotně řešit případné problémy či reklamaci. Poznáte to většinou už ze samotných webových stránek, z toho, jak aktuální informace na nich jsou, případně vám nic nebrání vyzkoušet rychlost a styl jeho komunikace dotazem přes kontakt.

Tak co, dokázali jste si odpovědět na všech 7 otázek? Ano? Pak by pro vás nákup regálu neměl být nic složitého. Teď už stačí začít si vybírat ten pravý.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nejnovější články