7 tipů jak uskladnit školní potřeby, aby dítě bylo nadšené

Po pohodových letních prázdninách se na scénu vrací škola. A s ní spousty nových učebnic, sešitů, knížek, psacích a kreslicích potřeb, ale taky výbava do kroužků, do cvičení atd. A k tomu si připočítejte hromady hraček. Zdaleka ne všechno se vleze do šuplíků u psacího stolu. Kam s tím, abychom o to každý den nezakopávali a školák přitom všechno rychle našel? A jak si přitom trochu pohrát a vytvořit dítěti motivující studijní prostředí? V našem článku najdete sedm tipů, které vás jistě budou inspirovat.
Chlapec vedle regálu a školních potřebKdyž bude mít vše své místo, úklid půjde jako po másle. 

Tip 1: Regály můžou mít pestré barvy

Barevné kovové regály
Přizpůsobte regál na míru vkusu vašeho potomka.

Děti milují pestré a veselé barvy, tak jim je v jejich doupěti dopřejte a nebojte se natřít staré policové skříně či regály jásavou barvou. Třeba pětipolicový lakovaný regál je pro podobnou barevnou proměnu přímo předurčen. Zapojte do natírání i juniora a mávněte rukou nad tím, že výsledek nebude zrovna profi. S vodou ředitelnou barvou žádná katastrofa nehrozí a dítko bude do regálu skládat učebnice s nadšením, i kdyby na něm udělalo jen pár tahů štětcem.

Zvláště v dětském pokojíčku ale rozhodně nezapomeňte upevnit regál kotevní sadou do zdi, aby se nepřevrhnul, kdyby si ho děti náhodou pletly s lezeckou stěnou. A věřte, že tahle situace nastane.

Tip 2: I krabice na skladování chtějí být krásné
Stačí trocha šikovnosti a obyčejnou papírovou krabici proměníte v barevný zázrak.

Drobnosti jako tužky, pravítka či malé hračky můžete schovat do krabic. A zvlášť pokud je skladujete v regálu, kde jsou na očích, není od věci je taky nějak zkrášlit a rozveselit. Co třeba polepit je látkou s pestrým vzorem, různobarevným papírem, nebo je společnými silami pomalovat či ozdobit razítky z brambor? Protože děti tvoření zbožňují, máte pro ně zároveň hromadu zábavy. Ve finále pak krabice označíte samolepícím štítkem, na který si školák či školačka sama napíše, jaké poklady se uvnitř skrývají.

Tip 3: Zmalujte šanonům a pořadačům hřbet
Krabice se štítkem sešityŠtítky dají jasně najevo, co do krabice či šanonu patří.

Štosy školních lejster a písemností, ale taky fotek či kresbiček (aspoň těch, které nemáme to srdce vyhodit) pojmou užitečné šanony nebo pořadače, jejichž široké hřbety si přímo říkají o malůvky či výzdobu. Co třeba polepit je obrázky vystříhanými z časopisů, fotkami zvířátek, nebo je vesele pomalovat? Spoustu parády obstarají i samolepky s flitry, kterých nakoupíte v různých sadách levně v každém papírnictví. Nezapomeňte také na šanony i krabice dát šikovné štítky.

Tip 4: S pastelkami šup do zavařovaček

Hromady pastelek, voskovek, tužek, kříd… kam s nimi, aby v nich měly ratolesti pořádek? Co třeba nastrkat je do starých zavařovaček, nebo do jiných skleněných nádob či dóz? Pokud by vám obyčejné čiré sklo přišlo příliš fádní, můžete ho pomalovat barvami na sklo. A pak už stačí zavařovačky s pestrým obsahem postavit na místo, kde budou po ruce a už z dálky budou hrát všemi barvami.

Tip 5: Starý psací stůl s novou barvou omládne

Má stůl vašeho malého studenta nejlepší léta za sebou a zdobí ho milion škrábanců? Nebojte se ho přetřít a vyberte nějakou jásavou svěží barvu, která rozzáří dětský pokoj. Třeba hráškově zelenou. Možná budete překvapeni, o kolik více času bude vaše ratolest u takhle zrenovovaného stolu trávit nad učením. Zvlášť když sama přiloží ruku k dílu.
Návštěvnost základních školVěřte nám, že nejste jediní, kdo vyhlásili válku nepořádku v pokoji školáka.

Tip 6: Vesmírná odysea v dětském pokojíčku

Chodí vaše školou povinné dítě na druhý stupeň, nebo dokonce na střední školu? Pak má nejspíš už svoje zájmy a je docela možné, že sní o tom, jak jednou poletí na Mars. Takový zinkovaný policový regál se svou kosmicky stříbrnou vizáží je jako stvořený k tomu, aby v něm měl mladý astronaut uspořádané pěkně podle abecedy všechny své knihy o vesmíru. A pokud mu k tomu polepíte strop kolem lustru fosforeskujícími hvězdami a planetkami, bude z toho v sedmém kosmu.
Klučičí pokoj s regálemMůže se vám hodit jak samostatně stojící regál, tak regálová stěna.

Holčičí pokoj s regálemDekorační světýlka můžete namotat i na úložné police.

Dětský pokoj s regálemZa nás rozhodně vede regál ve zlaté – vypadá skvěle a přitom máte za chvilku hotovo.

Tip 7: Knihy patří do knihovny

Co si zahrát s dětmi na knihovníky? Každá knihovna ovšem má svůj systém. Proto můžete se svými potomky jejich oblíbené tituly balit do papíru různé barvy, hřbety opatřit samolepícími štítky s čísly, případně i se jménem autora a názvem tak, aby se daly v policích uspořádat a snadno najít.

A hodit se budou taky šikovné hliníkové schůdky, aby mrňous ve své nové knihovně bez problémů dosáhl i na nejvyšší police.

Tak co? Inspirovali jsme vás aspoň trochu? Jsme si jistí, že sami přijdete na mnohem zajímavější způsoby, jak skladovat učebnice a sešity nápaditě a hravě. Přejeme vám bezproblémový školní rok a pokud možno samé jedničky!

→Pořiďte si spolehlivé úložné prostory←

 

Zdroj fotografií: Fistar.cz, Depositphotos.com, Unsplash.com

Nejnovější články